Глава оборони Великобританії Шаппс: “2024 рік повинен стати вирішальним для України та всього світу

Міністр оборони Великобританії Шаппс: “2024 рік має бути переломним для України та всього світу” –

Ґлава Міноборони Великобританії Грант Шаппс виступив з історичною промовою, попередивши про загрозу великої війни.

Міністр оборони Великобританії Грант Шаппс (Grant Shapps) виступив у Ланкастер-Хаусі, попередивши, що світ перебуває у передвоєнному стані. Багато говорив він про Україну.

Йдеться Шаппса було оприлюднено на сайті британського уряду. Наводимо найцікавіші та найважливіші моменти.

Через 8 років після того, як Путіну зійшла з рук незаконна анексія Криму, він здійснив жорстоке вторгнення в Україну. І доки Росія продовжує свою агресію проти України, Китай оцінює, чи втратить Захід терпіння чи ні. До Росії та Китаю вже приєднуються ядерні держави, а також ті, які ось-ось стануть ядерними: Північна Корея, Іран.

Ми зіткнулися з набагато більш нестабільними та ірраціональними силами, ніж за часів “холодної війни”. Чи можемо ми дійсно гарантувати, що стратегія, яка зупиняла війни в минулому, зупинить їх і в майбутньому стосовно КСІР або Північної Кореї. Боюся, не можемо.

Наші супротивники сьогодні мають ще сильніші зв’язки один з одним. Ми бачили, як іранські проксі сіють хаос на землях від Ізраїлю до Червоного моря. Росія має ” партнерство без обмежень ” з Китаєм, проводяться регулярні військові навчання. Путін використовує іранські безпілотники та північнокорейські балістичні ракети для бомбардувань України.

Світ стає небезпечнішим… Є ризик руйнування міжнародного порядку, який ґрунтується на правилах і створений для підтримки миру після Другої світової війни…

Ми зіткнулися з найбільшою кількістю жорстоких конфліктів із часів Другої світової війни. Дехто вважає, що ці погрози не стосуються Великобританії. Це не так…. За останні кілька років ми стали свідками терактів на вулицях Лондона, замахів у Солсбері, крадіжки інтелектуальної власності, спроб втручання у наші політичні процеси.

Наші противники не тільки мають намір атакувати нас, але ще й володіють арсеналом зброї, що розширюється, за допомогою якого можуть сіяти хаос.

У нашому онлайн-світі нашим супротивникам не потрібно стрибати в танк, підводний човен чи винищувач, щоб завдати нам шкоди… Минулого року майже третина підприємств Великобританії постраждала від кібератак. А загальні втрати економіки Великобританії обчислюються мільярдами. Ми знаємо, що значна кількість цих атак виходила з Росії та Китаю.

Коли світ потребував нас, ми опинилися на висоті. Ми надаємо Україні непохитну підтримку та надихаємо на це інші країни. Минулого тижня було оголошено найбільший в історії пакет фінансування…

2024 рік має стати переломним моментом. Для України це буде рік, коли може вирішитись доля її народу…

Якщо Путін думав, що нас відвернуть події на Близькому Сході, то минулого тижня через довгострокові рішення, прийняті нашим урядом, його надії, напевно, були розбиті.

Мужні українські воїни здобули неймовірні успіхи, відобразивши вторгнення російських військ, повернувши 50% території, захопленої Росією, і відкривши морський прохід у Чорне море. Захід не повинен їх підвести.

З моменту початку вторгнення РФ в Україну у 2014 році за нашими програмами пройшли навчання понад 60 тисяч українських військовослужбовців. Минулого місяця я створив нову морську коаліцію із Норвегією для захисту морського флангу України. З того часу до цієї коаліції приєдналися понад 20 країн-партнерів.

Путін вважає, що Заходу не вистачає витривалості. І оскільки на карту поставлено майбутнє світового порядку, ми маємо довести його неправоту. Винагорода його війни перемогою лише збільшить ризик ескалації. Не тільки тому, що він одержимий ідеєю відновлення Російської імперії. А тому, що це сигналізуватиме про слабкість іншим потенційним агресорам.

Саме тому у п’ятницю прем’єр-міністр підписав історичну Угоду між Великобританією та Україною про співробітництво у галузі безпеки. Початок 100-річної спілки, яку ми будуємо з нашими українськими друзями. Ми збільшимо нашу військову підтримку до 2,5 мільярда фунтів стерлінгів, в результаті чого загальний обсяг військової допомоги Великобританії перевищить 7 мільярдів фунтів стерлінгів… 200 мільйонів фунтів стерлінгів будуть витрачені на виробництво та закупівлю тисяч дронів, включаючи розвідувальні та ударні дрони.

Великобританія була першою, хто надав Україні протитанкові ракети NLAW, сучасні танки, ракети великої дальності. Тепер ми станемо найбільшим постачальником дронів. Вони будуть проводитися тут, у Великій Британії, спільно з міжнародними партнерами.

Але наша нова угода з Україною – це щось більше, ніж гроші. Воно формалізує нашу підтримку у всьому: від обміну розвідданими та кібербезпеки до медичної та військової підготовки.

Британія розуміє, що битва в Україні має екзистенційний характер, це неізольований конфлікт. І щоб зміцнити міжнародний порядок, ми маємо можливість діяти глобально.

Старі вороги реанімовані. Нові вороги набувають форми. Лінії бойових дій перемальовуються. Танки буквально стоять на українському лужку Європи. І основи світового ладу під загрозою. Ми стоїмо на цьому роздоріжжі: здатися морю бід або зробити все можливе, щоб стримати загрози. Насправді вибору взагалі немає. Щоб гарантувати наші свободи, ми маємо бути готовими. Готові стримувати ворогів, які збираються довкола нас.

Раніше повідомлялося, що у Медведєва загострення через приїзд Сунака до Києва: кремлівський “яструб” загрожує Британії війною.

Ми також писали, що Сунака зустріли у Раді оваціями: прем’єр розкрив деталі підписаного з Україною договору.

Автор: Тетяна Шевченко

Джерело

Подобається цей пост? Поділіться ним з друзями:
UAZMI