Винищувачі для України: Зеленський приїхав до Бельгії та підписав важливий документ

Винищувачі для України: Зеленський приїхав до Бельгії та підписав важливий документ

В угоді зафіксовано надання з боку Бельгії військової допомоги Києву у розмірі близько мільярда євро цього року.

Президент України Володимир Зеленський разом із прем'єром Бельгії Олександром де Кроо підписали двосторонню угоду про безпеку між країнами. Церемонія відбулася під час візиту глави держави до Брюсселя. Документ, як і інші підписані угоди, діє протягом десяти років з дати його підписання.

В угоді зафіксовано надання з боку Бельгії військової допомоги Києву у розмірі близько мільярда євро цього року, а також зобов'язання надавати підтримку упродовж дії договору.

Крім того, Бельгія підтримуватиме зусилля, спрямовані на забезпечення Повітряних сил ЗСУ, зокрема літаками F-16, боєприпасами, підготовкою пілотів та технічного персоналу, а також довгостроковим технічним обслуговуванням винищувачів та створенням належних умов для їх експлуатації в Україні.

Відповідно до інформації, що надходить, у документі зазначено точну кількість винищувачів, які Бельгія передасть у розпорядження України. Йдеться про 30 F-16, які надійдуть у розпорядження українських ВПС до 2028 року. Примітно, що перша партія літаків має надійти вже цього року.

Винищувач F-16AM Бельгії

Також Бельгія продовжить докладати зусиль для покращення здатності ЗСУ захищати країну від російської агресії сьогодні, стримування подальшої агресії в майбутньому, а також для посилення сумісності українських сил та засобів зі стандартами НАТО.

Бельгійська підтримка охоплюватиме як короткострокові військові потреби, так і довгостроковий розвиток потенціалу Сил оборони України.

Україна та Бельгія реалізовуватимуть спільні проекти, спрямовані на збільшення потенціалу та обсягів виробництва українського ВПК.

Співробітництво, зокрема, включатиме потенційну передачу технологій, партнерство, створення спільних підприємств та інвестиції.

Раніше Іспанія стала десятою країною, яка підписала двосторонню угоду щодо безпеки з Україною.

Джерело

Подобається цей пост? Поділіться ним з друзями:
UAZMI