Футбол: “Ганебна поведінка” – Нігерія зніметься з кваліфікації Кубка африканських націй після інциденту в аеропорту

Футбол: “Ганебна поведінка” – Нігерія зніметься з кваліфікації Кубка африканських націй після інциденту в аеропорту

Підсумки 12-годинного аеропортного кошмару

Збірна Нігерії з футболу пережила безсонну ніч, опинившись у пастці в неправильному аеропорту Лівії без їжі та води напередодні кваліфікаційного матчу Кубка африканських націй 2025 року. У результаті цього хаосу гравці оголосили в соціальних мережах про своє рішення повернутися додому та не грати в матчі. “Гравці вирішили не грати в матчі”, – заявила Нігерійська футбольна федерація. Цей інцидент викликав обурення та розслідування з боку CAF, Конфедерації африканського футболу.


Нігерія мала зіграти проти Лівії у вівторок у кваліфікаційному матчі Кубка Афрки-2025, але збирається знятися з гри через транспортний хаос, який призвів до приземлення команди більш ніж за 200 км від запланованого місця призначення.

У неділю команда приземлилася в аеропорту Аль-Абрак, який знаходиться за три з половиною години їзди від місця їхнього проживання, куди їх перенаправили з початкового пункту призначення – Бенгазі.

Після прибуття в Аль-Абрак Нігерійська футбольна федерація (НФФ) опублікувала заяву, в якій зазначалося, що гравці та офіційні особи застрягли в аеропорту понад 12 годин протягом ночі.

“Делегація Нігерії до кваліфікаційного матчу Кубка Афрки-2025 проти Лівії, що мав відбутися у вівторок, залишалася в аеропорту Аль-Абрак через 12 годин після приземлення в Лівії”, – йдеться в заяві НФФ.

“Чартерний літак ValueJet був дивним та небезпечним чином перенаправлений до маленького аеропорту далеко від Бенгазі, коли пілот завершував підхід до аеропорту Бенгазі. Ми розуміємо, що міжнародний аеропорт Аль-Абрак використовується лише для хаджу.

НФФ організувала окремі транспортні засоби для команди, але план був зірваний через перенаправлення літака. Гравці вирішили більше не грати в матчі, а посадовці НФФ планують повернути команду додому”.

Конфедерація африканського футболу (CAF) також опублікувала заяву, обіцяючи повне розслідування після цього “тривожного інциденту”.

“Справа була передана до дисциплінарної комісії CAF, і будуть вжиті відповідні заходи щодо тих, хто порушив статут та регламенти CAF”, – заявили в CAF.

Лівійська ніч: Нігерія відмовляється від матчу відбору на Кубок Афрки-2025

Тим часом Лівійська футбольна федерація (ЛФФ) також опублікувала заяву з приводу подій, зазначивши: “Ми маємо величезну повагу до наших нігерійських колег і хочемо запевнити їх, що перенаправлення їхнього рейсу не було навмисним.

“Збої можуть виникати через стандартні протоколи повітряного руху, перевірки безпеки або інші логістичні проблеми”.

“Ми рішуче заперечуємо будь-які твердження, які натякають на нечесну гру або саботаж у цій ситуації. Ми сподіваємося, що це непорозуміння можна вирішити з розумінням та доброю волею”.

Інформація про інцидент з’явилася в соціальних мережах деяких гравців, серед яких найголоснішим був Вільям Троост-Еконг.

“Понад 12 годин у занедбаному аеропорту в Лівії після того, як наш літак було перенаправлено під час зниження. Лівійський уряд скасував наше схвалене приземлення в Бенгазі без пояснення причин. Вони зачинили ворота аеропорту та залишили нас без зв’язку, їжі та пиття. Все це – для того, щоб пограти в психологічні ігри”, – написав він у X (раніше Twitter).

“Я переживав речі раніше, граючи на виїзді в Африці, але це ганебна поведінка. Навіть туніський пілот, якому, на щастя, вдалося зорієнтуватися в останню хвилину, перенаправивши нас в аеропорт, не пристосований для посадки нашого літака, ніколи раніше не бачив чогось подібного”.

Інцидент стався на тлі скарг Лівії на подібне поводження під час їхнього перельоту до Нігерії. Капітан Лівії Фейсал Аль-Бадрі написав у Facebook про транспортний хаос під час їхнього приземлення в Нігерії минулого тижня, що викликало відповідну заяву НФФ.

“Я довго розмовляв з генеральним секретарем ЛФФ у понеділок, 7 жовтня, і він нічого не натякав на те, що його команда прибуде у вівторок (наступного дня). Він тільки сказав, що зв’яжеться зі мною, але так і не зробив цього”, – сказав Еммануель Аянбунмі, заступник директора НФФ.

“У понеділок увечері хтось, посланий як передовий загін ЛФФ, подзвонив мені та сказав, що його команда прибуде у вівторок до полудня. Ми вжили всіх заходів для прийому команди в Уйо після прибуття”.

Здається, що літак зараз заправляється, і незабаром ми маємо вилетіти до Нігерії. Дякую всім за підтримку, – написав він.

На даний момент Нігерія очолює групу D, маючи сім очок після трьох матчів. Лівія залишається на останньому місці в таблиці, а Бенін та Руанда – інші дві країни в групі D – мають зіграти один з одним завтра.

Подобається цей пост? Поділіться ним з друзями:
UAZMI